fbpx

Eco-driving: Hur lär man sig energieffektiv körning?

Välkommen till JP’s Trafikskolas blogg. I dagens inlägg tänkte vi gå igenom en mycket viktig aspekt av körningen: Eco-driving. Detta är inte bara viktigt för miljön, men också för att klara av förarprovet. Låt oss dyka in!

Vad är Eco-driving?

Eco-driving, eller ekologisk körning, innebär att du kör ditt fordon på ett sätt som minimerar bränsleförbrukningen och därmed minskar både kostnaden för dig som förare och miljöpåverkan. Eco-driving innebär inte bara att välja ett mer miljövänligt fordon utan också att använda effektiva körtekniker för att optimera bränsleekonomi och minska utsläpp.

Fördelarna med Eco-driving

Det finns en rad fördelar med Eco-driving.

  1. Miljövänligt: Den mest uppenbara fördelen är att det är bra för miljön. Genom att minska bränsleförbrukningen minskar vi utsläppen av koldioxid, vilket är bra för vår planet.
  2. Ekonomiskt: Du sparar pengar! Ju mindre bränsle du använder, desto mindre behöver du tanka, vilket minskar dina utgifter på drivmedel.
  3. Lägre slitna på bilen: Genom att köra på ett energieffektivt sätt kan du också minska slitaget på din bil, vilket kan bidra till lägre underhållskostnader över tid.
  4. Förarprov: Eco-driving är numera en viktig del av förarprovet, så att kunna tekniken är avgörande för att få ditt körkort.

Eco-driving på förarprovet

Som nämnts tidigare, är Eco-driving nu en del av förarprovet. Detta innebär att du behöver visa att du kan köra på ett sätt som sparar bränsle och minskar utsläppen. Detta testas genom att utvärdera din förmåga att hålla bilen inom vissa varvtalsgränser, vanligtvis mellan 1000 och 2000 varv per minut (RPM) på varvmätaren.

Att hålla bilen mellan 1000-2000 RPM

En nyckelaspekt i Eco-driving är att hålla bilens motor mellan 1000-2000 RPM. Att hålla bilen inom detta varvtalsintervall är ofta mer effektivt än att hoppa över växlar förutom vid snabba accelerationer ut på motorväg eller motortrafikled. Ditt mål bör vara att hålla motorns varvtal så lågt som möjligt utan att motorn börjar hacka eller mista effekt.

En viktig undantag är när du kör på påfarten till en motorväg. I detta fall ska du accelerera upp på 3’ans växel för att snabbt kunna anpassa dig till motorvägens högre hastigheter och sedan lägga i en lämplig växel för motorvägen eller motortrafikledens hastighet.

Övning ger färdighet

Att bli en effektiv eco-driver kräver lite övning, men fördelarna är tydliga både för din plånbok och för miljön. Vid JP’s Trafikskola hjälper vi dig att bemästra dessa tekniker så att du kan bli en ansvarsfull, effektiv och säker förare. Kom och lär dig med oss idag!

JPS trafikskola i Stockholm

Söker du körkortshjälp? Hos oss på JPs trafikskola i Stockholm kan du få alla körkortsutbildningar för samtliga körkort.

Senast uppdaterad: 28 september, 2023