fbpx

Körkortstillstånd

Körkortstillståndet är början för allas körkortsresa och är någonting som alla måste ha innan de börjar ta körkort eller övningskör, körkortstillståndet gäller för alla olika typer av körkort men beroende på vilken körkortstyp du ska ta behöver du ansöka om olika typer av körkortstillstånd. Körkortstillståndet för grupp 1 är det som omfattar AM, B, BE, A1, A2 och A körkort

Körkortstillstånd – Allt du behöver veta!

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna kring körkortstillstånd och information kring vad du bör tänka på för att få körkort. Du finner även nödvändiga länkar till det du söker efter vad gäller körkortstillstånd. 

Hur ansöker man om körkortstillstånd?

Du ansöker om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen enkelt via deras E Tjänst eller genom att beställa hem en blankett. När du ansöker om körkortstillstånd behöver du bifoga syn & hälsointyg så att Transportstyrelsen ser att du uppfyller kraven för att få körkortstillstånd.

Hur lång tid tar det att få körkortstillståndet?

Om du uppfyller alla kraven för körkortstillstånd så kan det ta mellan 2-4 veckor innan du får tillbaka det. Om du har en brevlåda så skickas ditt körkortstillstånd dit men du kan även se ditt körkortstillstånd online på transportstyrelsens webbplats. 

Det kan ta något längre än 2-4 veckor beroende på om ditt körkortstillstånd kräver utredning eller inte, det kan även vara så att Transportstyrelsen har mer eller mindre tid till att bearbeta körkortstillstånd så tiden för handläggning kan variera något. Ibland går det väldigt snabbt och ibland kan det ta någon extra vecka. 

Hur länge räcker ett körkortstillstånd?

Ett körkortstillstånd räcker i 5 år, du kan inte förlänga ditt körkortstillstånd utan behöver istället ansöka om ett nytt körkortstillstånd när giltighetstiden har tagit slut. Du behöver då göra om syntest och skicka in en ny hälsodeklaration till Transportstyrelsen. 

När kan man ansöka om körkortstillstånd?

Du kan som tidigast bli beviljad körkortstillstånd för grupp 1 när du är 14 år gammal, detta för att moped AM ingår i grupp 1 av körkortstillstånd. I regel säger man att ett år innan du kan ta förarprov för det körkort du ansöker om körkortstillstånd får man ansöka om det. Detta gäller dock inte bilkörkort utan det går bra att övningsköra redan när du är 16 år gammal för personbil B och då behöver du körkortstillstånd för grupp 1. 

Vad kostar körkortstillstånd?

Kostnaden för körkortstillstånd har tagits bort och nu är det kostnadsfritt att få körkortstillstånd från Transportstyrelsen. Däremot behöver du betala för syntest hos en optiker och detta kostar mellan 150-450 kronor beroende på vart du genomför det. 

Vad är kraven för att få körkortstillstånd?

Kraven för att få godkänt körkortstillstånd är att du är frisk och har god syn eller god nog syn med glasögon/linser för att bedömas kunna köra i trafiken säkert. Har du synproblem eller speciella hälsotillstånd så kan det behövas göras en utredning om ifall du kan få körkortstillstånd eller inte, vid dessa fall behöver du skicka in intyg från läkare och din handläggningstid kan även bli något längre än vanligt.

Körkortstillstånd för körkort i Stockholm

Har du ansökt om körkortstillstånd och ska ta körkort i stockholm? Vi på JP’s trafikskola stockholm erbjuder dig kurserna för att ta körkortet snabbt och enkelt. Du kan se våra körlektioner här och även boka kurspaket för körkort eller intensivkurs för körkort i stockholm hos oss. Välkommen in! 

Senast uppdaterad: 28 september, 2023