fbpx

Körlektioner för personer med rädsla för att köra (Vehofobi)

Hej och välkommen tillbaka till JP’s Trafikskolas blogg. Idag ska vi ta upp ett ämne som berör många – rädsla för att köra. Om du känner att du drabbas av ångest när du tänker på att sätta dig bakom ratten, så är du inte ensam. Men oroa dig inte, det finns sätt att övervinna denna rädsla och idag ska vi prata om hur körlektioner kan hjälpa till.

Vad är rädsla för att köra?

Rädsla för att köra, även känt som Vehophobia eller på svenska Vehofobi, och kan ta sig i uttryck på olika sätt. Vissa människor kanske känner sig nervösa inför att ta körkort, medan andra kanske känner ångest över att köra trots att de redan har ett körkort. Oavsett vilket, är det viktigt att veta att dessa känslor är helt normala och att det finns sätt att övervinna dem.

Hur kan körlektioner hjälpa?

 1. Säker miljö: Körlektioner erbjuder en säker och kontrollerad miljö för att öva och lära sig att köra. Du kommer att ha en kvalificerad instruktör vid din sida hela tiden, vilket kan ge en känsla av säkerhet.
 2. Gradvis inlärning: Genom att börja med grundläggande tekniker och gradvis arbeta dig upp till mer komplexa situationer, kan du bygga upp ditt självförtroende steg för steg.
 3. Professionell vägledning: En erfaren instruktör kan hjälpa dig att förstå vad som utlöser din rädsla och ge dig verktyg och tekniker för att hantera den.
 4. Individualiserad undervisning: Många trafikskolor, inklusive JP’s Trafikskola, erbjuder individualiserade lektionsplaner anpassade efter elevernas behov. Detta innebär att vi kan skräddarsy din inlärning för att ta hänsyn till din rädsla och hjälpa dig att övervinna den.

Användningen av Körsimulatorer för att övervinna Vehofobi

En annan effektiv metod för att bekämpa rädsla för att köra är att använda en körsimulator. Körsimulatorer har blivit allt mer populära inom körutbildningen och kan vara ett särskilt kraftfullt verktyg för dem som upplever vehofobi.

En körsimulator är en enhet som efterliknar det verkliga förarupplevelsen i en kontrollerad och säker miljö. Här är några sätt som körsimulatorer kan hjälpa:

 1. Riskfri inlärning: I en simulator kan du uppleva olika körsituationer och till och med kritiska händelser utan faktisk risk. Detta kan vara en utmärkt första steg för att gradvis vänja dig vid att köra.
 2. Repetition: Körsimulatorer tillåter oändliga repetitioner av samma scenario. Om det är en specifik situation som ger dig ångest, kan du öva på den om och om igen tills du känner dig mer bekväm.
 3. Individualiserad inlärning: Precis som med körlektioner, kan simulatorprogram anpassas efter dina specifika behov och rädslor. Du kan börja med enkla scenarier och gradvis arbeta upp till mer komplexa situationer.
 4. Mätbar framsteg: Med en simulator kan du och din instruktör exakt mäta ditt framsteg. Detta kan hjälpa dig att se hur mycket du förbättrats över tid, vilket i sin tur kan stärka ditt självförtroende.

På JP’s Trafikskola har vi moderna körsimulatorer tillgängliga för våra elever. Dessa kan användas som ett komplement till vanliga körlektioner eller som ett steg mot att börja köra riktiga bilar, speciellt för dem som känner stark rädsla eller ångest.

Tips för att hantera rädsla för att köra

Här är några ytterligare tips för att hantera din rädsla för att köra:

 1. Andningstekniker: Att lära sig andningstekniker kan hjälpa till att hantera ångest och stress.
 2. Mental förberedelse: Visualisera framgångsrika körupplevelser kan hjälpa till att bygga upp ditt självförtroende.
 3. Praktisera regelbundet: Ju mer du kör, desto mer bekväm kommer du att känna dig bakom ratten.
 4. Ta det lugnt: Kom ihåg att det är okej att känna sig nervös. Ta din tid och lär dig i din egen takt.

Vi hjälper dig med körkortet!

Att känna rädsla för att köra är vanligt, men det betyder inte att du är fast i denna situation. Med rätt stöd och professionell vägledning kan du övervinna din rädsla och bli en säker och självsäker förare. På JP’s Trafikskola stockholm är vi här för att hjälpa dig varje steg på vägen. Kontakta oss idag för att lära dig mer om hur vi kan stödja dig i din körresa!

Senast uppdaterad: 28 september, 2023