fbpx

Övningsköra

Övningsköra, övningsköra med personbil, är obligatoriskt för dig som önskar att ta körkort. Det säger sig själv att man måste öva på att köra bil för att kunna köra bil. Precis som med det mesta, behöver man öva och öva tills man blir såpass säker på sin bilkörning att mycket sker per automatik så att du som förare kan vara uppmärksam på din omgivning när du väl är ute och kör. Du behöver övningsköra både privat och med en körlärare från en trafikskola för att du ska kunna köra upp senare. Det är bra att göra den kombinationen i syfte att du får öva så mycket som möjligt på egen hand precis som att du får professionell och erfarenhet vägledning från din trafikskola. På så sätt har du de bästa möjligheterna för att din övningskörning blir så framgångsrik som möjligt! Vi på JP’s Trafikskola erbjuder just körlektioner för dig som behöver övningsköra. Du kan därför enkelt kontakta oss redan idag för att boka en körlektion!

Är det dags att börja övningsköra?

Är tiden inne för dig att börja övningsköra? Genom att övningsköra får du praktisk övning av att köra bil ute i trafiken och att göra det på ett korrekt och trafiksäkert sätt. Du får dessutom uppleva olika trafiksituationer och ger dig en grundutbildning som du kommer att behöva för att ta körkort. Du börjar smått med att lära dig manövrera bilen, det vill säga, växla, köra rakt fram och backa. Sedan går du inte på de svårare moment som mörkerkörning och att köra i trafik. Ju mer du övningskör, desto fler situationer blir du utsatt för som kommer hjälpa dig att bli en säker och trygg förare, som i sin gör att du klarar uppkörningen så småningom. Det är därför högst fördelaktigt att övningsköra så mycket som möjligt!

Krav för övningskörning

Det är dock inte bara att sätta sig i bilen och börja köra. Du behöver uppfylla en del krav för att ens få övningsköra. Du behöver ha ett giltigt körkortstillstånd. Du behöver också ha gått en introduktionsutbildning, utbildningskurs, och det gäller även för din handledare om ni övningskör privat. Din handledare behöver även ett handledarbevis. Sedan finns det även en åldersgräns för olika fordon, vilket varierar beroende på vilken behörighet man ska ta körkort för. Beträffande personbil utan släp är den 16-årsgräns som gäller. Du behöver även ha en tydlig skylt på din bil som är märkt med “ÖVNINGSKÖR”. Det är för att signalera till andra trafikanter att du är nybörjare. Vid privat övningskörning ska skylten vara grön, trafikskolor använder röda skyltar. Det går att köpa sådana på de flesta bensinmackarna. Det är också bra att veta att det är handledaren som räknas som ansvarig förare vid övningskörning, vilket innebär att bilförsäkringen inte påverkas. Du behöver även ha körkort minst fem år.

Övningsköra privat eller hos trafikskola?

Det är högst fördelaktigt att kombinera övningskörning med en trafikskola och att övningsköra privat. Det finns fördelar med både typen av övningskörning. En stor fördel med privat övningskörning är att det blir billigare då du inte behöver betala för varje körlektion. Dessutom kan du köra oftare vilket också är fördelaktigt. Det är även enklare att hitta passande tider. Det är vanligtvis någon nära som man övningskör med privat så då gäller det endast er att hitta en passande tid. Nackdelen med en privat handledare å andra sidan är att de tog sina körkort för många år sedan. Det innebär att mycket kan ändrats under årens gång och dt kan finnas delar av utbildningen som de inte känner till, exempelvis miljövänlig körning. Det kan också vara så att de har glömt bort delar under bilkörningen som de inte längre tänker på eller har glömt bort men som är viktigt för en ny bilförare att tydligt visa. Just därför är det bra att kombinera just privat övningskörning och körlektioner från din trafikskola. Våra körskola-lärare på JP’s trafikskola har full koll på de senaste reglerna och vilka kunskaper exakt som kommer att prövas under uppkörningen. Våra körledare kan även ge eleven goda tips och råd. De hjälper också till att förbättra din körning och korrigera dina fel. Det är därför bra att ta dessa råd och sedan öva på dem på egen hand.

Särskilda krav för privat övningskörning

Det finns särskilda krav för den som övningskör privat. Dessa är att handledaren måste vara godkänd av Transportstyrelsen. Det blir den först när en introduktionsutbildning har gjorts. Du som elev behöver också gå en sådan, det kan göras enskilt eller tillsammans. Anledningen till att en sådan utbildning behöver göras i syfte att informera om regler som gäller övningskörning. Du får även lära dig hur du bäst planerar en övningskörning, andra aspekter som påverkar trafiksäkerheten, miljövänlig och sparsam körning, krav och bedömning av teoriprovet och uppkörningen. Det diskuteras även hur elev och handledare kan uppfatta situationer på olika sätt. Efter att utbildningen har gjorts får du ett intyg som ska bifogas i samband med ansökan om handledarskap. Det kan ta tid att handlägga ansökan som att bli godkänd handledare, så ansök om detta i god tid innan ni planerar att börja övningsköra.

Övningskörning med mc

Övningskörningen är obligatorisk med alla fordon vars körkort man planerar att ta. Det gäller också körkort för mc. Om du planerar att ta körkort för mc behöver du övningsköra mc och även här, uppfylla en del krav. Det är rekommenderat att boka fler lektionstider vid ett och samma tillfälle om du övningskör mc på trafikskolan. Då blir körlektionerna mer regelbundna och det blir enklare att komma ihåg vad du lär dig på lektionerna. Beträffande privat övningskörning med mc, kan dock vara något svårare. Det är faktiskt svårare många gånger att hitta en handledare för privat övningskörning med mc. En del vänder sig till en nära släkting att övningsköra privat bil med men det är inte lika vanligt med MC-kort. Du kanske har en granne, en kompis eller en kollega som kanske har MC-kort och kan tänka sig övningsköra med dig. Det är högst fördelaktigt om du hittar någon då det underlättar för dig och det blir dessutom billigare om du ska övningsköra privat än att övningsköra motorcykel enbart på trafikskola. Kraven för att övningsköra mc privat skiljer sig något från kraven för övningskörningen med bil. Största skillnaden är att handledaren under körningen måste följa med som passagerare eller själv köra motorcykel.

Behöver du hjälp med körkortet? Boka dina kurser på vår Trafikskola i Stockholm!

KONTAKTA OSS


Senast uppdaterad: 28 september, 2023