fbpx

Parkeringsskyltar och Parkeringsregler

Parkeringsskyltar och Parkeringsregler

Att parkera rätt är inte alltid så enkelt som det verkar. I den här texten ska vi gå igenom olika parkeringsskyltar och förklara vad de egentligen betyder. Vi tittar på allt från vanliga “P-skyltar” till de lite mer kluriga varianterna som kan dyka upp på stadens gator. Målet är att göra det lättare för dig att förstå var och när du kan parkera din bil utan problem. Så, oavsett om du håller på att ta körkort eller bara behöver en uppfräschning av parkeringsreglerna, så hjälper vi dig förstå vad som gäller olika parkeringsplatser.

Dessa regler gäller parkeringsskylten

Det finns olika parkeringsskyltar och tilläggsskyltar som hänvisar till olika regler för parkering. Nedan ser du vad som gäller vid varje enskild skylt och även vad som gäller vid olika kombinationer av parkeringsskyltar.

Parkeringsskylt

Parkeringsskylt

Denna skylt innebär fri parkering tillåten i 24 timmar för dagar före söndagar och helgdagar. På helgdagar och söndagar råder fri parkering om inget annat angivs med en tilläggsskylt.

Parkeringsskylt tillägg för tid och dag

Parkeringsskylt tillägg för tid och dag

Denna tilläggsskylt hänvisar till tider för specifika dagar du får stå parkerad. Den första raden står för vardagar och känns igen som vit text utan parentes. Tiden inom parentes är vad som gäller på lördagar och dag före helgdagar. Den röda tiden är tiden du får parkera under helgdagar och söndagar. Det är inte ovanligt att dessa skyltar finns i kombination med en tidsanvisning som specificerar att du får stå parkerad exempelvis 2 timmar i följd under denna tiden och att övrig tid är fri.

Parkeringsskylt tillägg för tid och dag

Denna skyltkombination betyder att på vardagar klockan 09.00–19.00 och på dag före helgdag, klockan 09.00–17.00 är tillåtet att parkera högst 3 timmar. Övrig tid är det fri parkering.

Tilläggsskyltar för parkeringsskylts regler

Det finns flera tilläggsskyltar som specificerar vilka regler som gäller parkeringsplatsen. Det kan vara skyltar som hänvisar till att parkeringen är privatägd, kräver avgiftsbetalning eller är endast till för fordon med handikapptillstånd.

Parkering med P-skiva och Tidsangivelse

Parkering med P-skiva och Tidsangivelse

Detta parkerings märke betyder att det är gratis parkering i upp till 2 timmar mellan 8-17 på vardagar. Du ska visa tiden du påbörjade din parkering med en P-skiva. Om märket sitter i samband med en parkeringsskylt innebär det att övrig tid är fri parkering.

Avgiftsparkering

 Avgiftsparkering

Skylten innebär att parkeringsplatsen har en avgiftsbetalning som tillkommer och du behöver antingen köpa en parkeringsbiljett eller genomföra en betalning på en app. Intill parkeringen ska det finnas skyltar som hänvisar till parkeringsområdets zon och taxa.

Boende och förhyrda platser

Boende och förhyrda platser

Dessa skyltar hänvisar till att parkeringsplatsen har en “ägare” i form av antingen någon som hyr parkeringsplatsen eller att parkeringsplatsen tillhör någons boende. Vid båda dessa skyltar får du endast parkera om det är du som hyr eller äger parkeringsplatsen.

Besökande parkering

Besökande parkering

Denna skylt visar att besökande kan parkera fritt på det utmärkta området. Oftast finns dessa skyltar utanför lägenhetsområden eller restauranger som har egen parkering.

Handikapparkering / Parkering för rörelseförhindrade

Handikapparkering / Parkering för rörelseförhindrade

Denna parkering hänvisar till att man endast får använda sig av parkeringen om man har ett rörelseförhinder. Dessa platser kräver därför ett specifikt tillstånd för din bil.

Parkeringsskyltar för parkeringsförbud

Parkeringsförbud i hela området

Parkeringsförbud i hela området Parkeringsförbud i hela området

Skylten till vänster hänvisar till ett område med parkeringsförbud. Denna skylten gäller i hela området som är utmärkt och avslutas med ett märke som betyder att skylten upphör att gälla

Förbud att parkera

Förbud att parkera

Detta vägmärke innebär att du inte får parkera på den här platsen. Parkering är när du lämnar ditt fordon, du kan stanna på platsen för på eller avlastning så länge du inte lämnar ditt fordon.

Stoppförbud

Stoppförbud

Detta vägmärke innebär att du inte får stanna eller parkera och inte heller göra snabb på- eller avlastning. Oftast hittar du detta märke i samband med utgångar eller utfarter som inte får blockeras.

Lastplats

Lastplats

Detta vägmärke innebär att området är en lastplats som endast är avsedd för fordon som kommer med varor. Du får som personbil inte stanna eller parkera på platsen där skylten gäller.

Datumparkering

Datumparkering är ett relativt krångligt ämne för många men när man väl förstår principen så är det inte jättekrångligt. Det viktigaste att komma ihåg med datumparkering är att du måste vara extra noga om du ska parkera över natten då datum ändras. Dessutom om du parkerar i slutet på månaden på den 31’a över natten så kommer det vara två udda datum i följd när det sedan går över till 1’a dagen i månaden.

Datumparkeringsskylt

Datumparkeringsskylt

Vid denna skylten råder förbud mot att parkera fordon på dagar med jämnt datum på den sida av vägen som har jämna husnummer. Samma sak gäller udda datum att det råder förbud att parkera på den sida av vägen som har udda husnummer. Ett vanligt missförstånd är att det finns en generell regel som säger att jämna nummer är på höger sida och udda på vänster sida, men detta beror ju på din färdriktning och även gatans upplägg och stämmer alltså inte.

Tips: Kolla hur andra bilar har parkerat. Om det endast står bilar parkerade på en sida av vägen och andra sidan är tom så är det en stor indikation på att du bör stå där de andra bilarna är parkerade. Kolla dock alltid själv så att du står rätt då det är ditt ansvar.

Förbud mot parkering på udda datum

Förbud mot parkering på udda datum

Vid detta vägmärke så råder det förbud att parkera vid udda datum. Vid enstaka skylt så blir det lättare att veta var och hur du kan parkera då dessa skyltar sitter uppsatta på den sida av vägen de gäller.

Förbud mot parkering på jämna datum

Förbud mot parkering på jämna datum

Denna skylt hänvisar till parkeringsförbud på jämna datum. Precis som skylten ovan så sitter den uppsatt på den sida av vägen den gäller.

Senast uppdaterad: 18 januari, 2024