fbpx

Övningsköra – Varför är det viktigt?

Hej igen, och välkommen till JP’s Trafikskolas blogg. Idag ska vi diskutera en viktig komponent i körkortsutbildningen, nämligen privat övningskörning. Detta är ett ämne som ofta väcker frågor hos många elever, så låt oss ta en närmare titt.

Vad är privat övningskörning?

Privat övningskörning refererar till den körning du gör utanför de formella körlektionerna hos din trafikskola, vanligtvis med en familjemedlem eller vän som handledare. Detta är en möjlighet att praktisera de tekniker och regler du lär dig under dina lektioner, samt att bygga upp ditt självförtroende bakom ratten.

Varför är privat övningskörning viktig?

 1. Mer tid bakom ratten: Ju mer tid du spenderar bakom ratten, desto mer bekväm och säker kommer du att känna dig. Detta är särskilt viktigt för nya förare som behöver bygga upp sin körfärdighet och självförtroende.
 2. Praktisera det du lär dig: Körlektioner är fulla av ny information och tekniker. Genom att övningsköra privat har du möjlighet att praktisera dessa tekniker i din egen takt och på dina egna villkor.
 3. Anpassa till olika förhållanden: Genom privat övningskörning kan du utsätta dig för en mängd olika körförhållanden, vilket hjälper dig att bli en mer mångsidig och säker förare.
 4. Kostnadseffektivt: Privat övningskörning kan också vara ett mer ekonomiskt alternativ för att få den mängd körerfarenhet som krävs för att bli en skicklig förare, jämfört med att bara ta betalda lektioner.

Tips för effektiv privat övningskörning

 1. Välj en lugn handledare: Det är viktigt att din handledare har tålamod och kan ge dig konstruktiv feedback.
 2. Följ en plan: Arbeta tillsammans med din körinstruktör för att utforma en plan för din privat övningskörning, så att du kan fokusera på att förbättra specifika områden.
 3. Praktisera säker körning: Se till att du alltid följer trafikregler och kör säkert.

Att komma igång med privat övningskörning: Vad krävs?

Innan du börjar med privat övningskörning är det några saker du bör tänka på för att säkerställa att du följer lagar och regler samt skapar en trygg och effektiv inlärningsmiljö.

 1. Få rätt tillstånd: Innan du kan börja övningsköra privat, måste du ha ett giltigt körkortstillstånd och vara minst 16 år gammal.
 2. Hitta en handledare: Din handledare bör vara en person du känner dig bekväm med och som har tillräcklig erfarenhet av körning. I Sverige måste en privat handledare vara minst 24 år och ha haft ett giltigt B-körkort i minst 5 av de senaste 10 åren.
 3. Handledarkurs: Både du och din handledare behöver genomgå en handledarkurs. Denna kurs ger er båda nödvändig information och råd för att göra privat övningskörning så effektiv och säker som möjligt. Du kan boka din handledarkurs här hos oss på JP’s Trafikskola!
 4. Skyltning: Kom ihåg att bilen du övningskör i måste tydligt märkas med en “ÖVNINGSKÖR”-skylt när du kör.
 5. Säker bil: Se till att bilen du övningskör i är säker och uppfyller alla lagkrav. Det kan vara bra att göra en rutinmässig säkerhetskontroll innan varje övningskörningspass. Detta förbereder även eleven på säkerhetskontrollen som tillkommer vid uppkörning samtidigt som den får en djup förståelse för bilens säkerhetssystem vilket även är en del av teoriprovet.

Kom ihåg att det är viktigt att samarbeta nära med din körskola och handledare för att säkerställa att du får mest möjliga nytta av din privat övningskörning. Det är också avgörande att alltid prioritera säkerhet och följa alla trafikregler när du kör. På JP’s Trafikskola är vi här för att hjälpa dig genom varje steg på din resa till att bli en säker och självsäker förare. Kontakta oss idag för att lära dig mer!

Vad tycker vi på JP’s Trafikskola om privat övningskörning?

Privat övningskörning är ett utmärkt komplement till dina körlektioner på trafikskolan och kan hjälpa dig att snabbare utvecklas till en skicklig och självsäker förare. På JP’s Trafikskola i Stockholm uppmuntrar vi alla våra elever att utnyttja privat övningskörning som en del av deras inlärningsresa. Kontakta oss idag för att diskutera hur vi kan stödja dig i din körutbildning!

JPS trafikskola i Stockholm

Senast uppdaterad: 28 september, 2023