fbpx

Säkerhetskontroll vid uppkörning

Ett obligatoriskt moment för att bli godkänd för B-körkort är att utföra en säkerhetskontroll vid uppkörningen på det fordonet du ska ut och köra med. Momentet delas in i yttre- och inre säkerhetskontroll samt körställning. Din uppkörningsledare bestämmer vad för typ av säkerhetskontroll som ska utföras men du bör vara beredd på att utföra en komplett kontroll av fordonet.

För att utföra en yttre säkerhetskontrollen ska du kontrollera fordonets belysning, alltså parkeringsbelysningen, halv- och helljusen, fram- och bakblinkers och bakljus. Om du bedömer att de är smutsiga ska du torka av belysningen så de syns bättre. Du ska även kontrollera mönsterdjupet på framhjulen så det inte är slitna.

Under en inre säkerhetskontroll av fordonet ska du kontrollera att vindrutetorkarna, värmereglagen (framförallt defrostern på bakruten), tutan, handbromsen fungerar. Vrid även på ratten samtidigt som du bromsar och startar bilen för att kontrollera att broms- och styrservon fungerar. Om allt är det som ska sjunker bromsen och ratten blir lätt att vrida.

När du kör ett fordon är även din körställning viktig och det är något som kan komma att kontrolleras vid din uppkörning. Tänk på att justera nackstödet så det är placerat ungefär i mitten av bakhuvudet. Justera även backspegeln och sidospeglarna så du har en klar sikt runt om bilen.

Säkerhetskontroller är självklart en del av en B-körkortsutbildning. Här kan du läsa mer om vilka moment i B-körkortsutbildningen som vi erbjuder och som är obligatoriska.

Läs vår Checklista för Inre och Yttre Säkerhetskontroll

Vill du ha hjälp med körkortet? Kontakta oss på Jp’s Trafikskola Stockholm & Sundbyberg, vi hjälper dig från start till slut med körkortet!

Senast uppdaterad: 28 september, 2023