fbpx

Inre och Yttre säkerhetskontroll

Säkerhetskontroll av Bil

Innan uppkörningen så  kommer du bli ombedd att göra en inre och yttre säkerhetskontroll, detta kan ske genom en fullständig säkerhetskontroll eller en del-kontroll av enstaka moment. Under kontrollen så säkerhetsställer du att bilens utrustning såsom, vindrutetorkare, bromsljus, blinkers, däck ,etc, fungerar som det ska och uppfyller de krav som ställs på utrustningen för att din bil ska anses som säker att köras i trafik. 

En inre säkerhetskontroll innebär att du kontrollerar invändiga instrument medan en yttre säkerhetskontroll är ämnad att kontrollera den utvändiga utrustningen på bilen.  

Inre säkerhetskontroll checklista

 • Sätt på bilens tändning och kontrollera att alla strålkastare, blinkers och varningslampor fungerar som de ska.
 • Kontrollera att bilens bromsar fungerar ordentligt, genom att trycka på pedalen och känna efter att den reagerar som den ska.
 • Se till att bilens säkerhetsbälten är fastspända och fungerar som de ska.
 • Kontrollera att alla rutor är rena och fri från skador som kan hindra din sikt.
 • Kontrollera att vindrutetorkarna fungerar som de ska, särskilt om det är regnigt.
 • Starta bilen och sväng med ratten och se till att styrservot är fungerande.

Så gör du inre säkerhetskontroll steg för steg: 

 1. Sätt dig i bilen och tryck ned bromsen med en pumpande rörelse, du vill att bromsen ska kännas stum. Om bromsen sjunker kan det finnas en läcka i bromssystemet, känns den däremot fjädrande så kan det finnas luft i systemet istället.
 2. Sätt på Vindrutetorkare och testa spola rutorna med spolarvätska.
 3. Kontrollera varningslampor och blinkers i bästa mån inifrån bilen.
 4. Slå på helljuset och halvljuset och kontrollera att det är fungerande.
 5. Se till att alla speglar är rätt inställda.
 6. Ryck lätt i bilbältet och se till att det “hugger” tag och inte släpper lös bältet. 
 7. Starta sedan bilen medan du fortfarande håller bromsen nere och lägger lätt kraft för att vrida ratten, sjunket bromspedalen ned och ratten känns enkel att röra så vet du att broms och styrservo fungerar. 
 8. Du kan även kontrollera handbromsen genom att lägga i den och sedan lätt hitta dragläge för att se om bromsen stoppar dig. 

Yttre säkerhetskontroll checklista

 • Kontrollera att bilens däck har rätt lufttryck och att det inte finns några skador på däcken samt att mönsterdjupet är godkänt. 
 • Se till att bilens lyktor är rena och fri från skador samt fungerande.
 • Kontrollera alla blinkers och bromsljus, be din handledare eller provtestare bromsa och blinka åt båda hållen medan du tar ett varv runt bilen.
 • Öppna motorhuven och kontrollera alla vätskenivåer.

Yttre säkerhetskontroll steg för steg:

 1. Sätt på blinkers och helljus, ta sedan ett varv runt bilen där du ser att blinkers fungerar som det ska och att helljuset lyser. 
 2. Stäng av helljus och sätt på andra blinkern, kontrollera dessa under ditt andra varv av bilen. 
 3. Under det sista varvet bör du sätta på varningsblinkers, samt be din handledare bromsa med bilen så att du kan kontrollera att bromsljuset bakom bilen är fungerande och att varningslamporna även dem fungerar som de ska. 
 4. Kontrollera bilens däck, antingen kan du göra det under tiden du går runt bilen men det går bra att göra detta i slutet och se till att alla däck är av rätt typ och rätt mönsterdjup.
 5. Öppna sist men inte minst motorhuven och se över att vätskor, oljor och batteriet är i bra skick. Du ska under denna delen kontrollera Kylarvätska, Olja, Spolarvätska, Bromsvätska och Batteriet. Dessa har tydliga symboler, nedan har du en bild på hur det kan se ut.

Vätskor-säkerhetskontroll

Genom att göra dessa enkla säkerhetskontroller före varje körning kan du säkerställa att du och andra runt omkring dig är säkra på vägen. Om någonting av denna utrustningen strular bör du snarast åtgärda detta. 

Vill du ha hjälp med körkortet? Kontakta oss på Jp’s Trafikskola Stockholm & Sundbyberg, vi hjälper dig från start till slut med körkortet!

Senast uppdaterad: 28 september, 2023