fbpx

Syntest Körkort

Om du vill ta körkort är ett syntest obligatoriskt. För att kunna få ett körkortstillstånd och kunna börja övningsköra ska en synundersökning genomföras. Detta är viktigt eftersom förarens syn är grundläggande för att kunna köra bil. Just därför görs ett syntest. Det tar inte speciellt lång tid. När du har fått det gjort är du ett steg närmare ditt mål! Läs mer om varför du behöver göra ett syntest, vart du kan göra det och vilka synkraven är, här på vår sida!

När ska jag göra Syntest för Körkortet?

Första steget för att ta körkort är alltså att genomföra ett syntest. Utan ett tillstånd om att din syn är acceptabel kan du inte börja övningsköra. Synen är det huvudsakliga redskapet vid bilkörning. Du vill nog inte själv köra bil med dålig syn då det påverkar både din och dina med trafikanters säkerhet ute i trafiken. Syntestet behöver också ingå i din ansökan om körkortstillstånd, och då är det av extra stor vikt att göra detta innan du bestämmer dig för att börja övningsköra. Ett syntest behövs för AM, A1, A2, A, B, och traktorkort. När du har fått intyget om synprövningen skickar du det till Transportstyrelsen.

Vart görs syntestet för körkort?

Syntest för körkort går att göra på de flesta optikerbutikerna i Sverige. Du bokar en synundersökning hos din lokala optiker. Det kan vara bra att ladda ned blankett för synintyg på Transportstyrelsens hemsida och ta med dig inför ditt besök. Det är också viktigt att du har med dig giltig legitimation och om du använder glasögon eller linser behöver du även ta med dessa. Du kan exempelvis besöka Synsam eller Synoptik som är verksamma synoptiker som utför synundersökningar.

Hur går en synundersökning till vid syntest för körkort?

Själva undersökningen går snabbt. Undersökningen går ut på att du får läsa upp bokstäver från en tavla när du blundar med ena ögat. På så sätt kan din synskärpa och synfält undersökas. Det här testet genomförs både med och utan hjälpmedel, såsom glasögon eller linser.

Vad är kraven vid syntest för körkort för att få en godkänd synundersökning?

Kraven för att få en godkänd synundersökning är minst 0,5 i synskärpa när man mäter synen på båda ögonen tillsammans, med eller utan hjälpmedel såsom glasögon eller linser. Sedan krävs det även att du har ett synfält på 120 grader horisontellt varav minst 50 grader. Både till höger och vänster.

Pris och tidsbokning för synundersökning vid Körkort

Du behöver vanligtvis inte boka en tid för din synundersökning, det finns troligtvis drop-in tider hos din lokala optiker. Denna undersökning brukar kosta runt 150-200 kronor. Du kan betala på plats med kort. Om du är under 16 år behöver du medföljande vårdnadshavare, alternativt ha med dig en fullmakt ifylld. Detta går snabbt och när det är klart kan du börja övningsköra!

Senast uppdaterad: 28 september, 2023