fbpx

Tips för att klara teoriprovet!

Många tycker att teoriprovet för körkort är svårt, framförallt våra elever som ska ta B-körkort och pluggar inför teorin. Men teoriprovet behöver inte vara så läskigt som det kan kännas, oftast brukar teoriprovet gå bra så länge man har försökt lära sig och spenderat tiden att plugga. Här får ni våra tips för att klara teoriprovet!

Kortfakta av tips för att klara teoriprovet!

För dig som vill få svaren snabbt har du vår kortfakta om detta inlägg här. 

  1. Börja plugga i god tid: att plugga en kortare stund varje dag men att börja plugga i god tid gör det enklare att ta till sig informationen.
  2. Övningsproven är din bästa vän: Övningsproven hjälper dig att både öva på teorin och även på provformatet, du kan även följa utbildningsplanen på Elevcentralen för en komplett och strukturerad utbildning.
  3. Lär dig alla delar: Plugga på dina svagheter även om du får godkänt på testproven, om du ej gör detta finns det en risk att du får många sådana frågor på ditt teoriprov och blir underkänd. Läs alltid mer om det du fått fel på under övningsproven. 
  4. Ta teorilektioner på körskolan: Teorilektioner på körskolan är bra då du enkelt kan få svar och pedagogiska förklaringar kring det du tycker känns jobbigt med Teorin. Att ha en trafiklärare till hands gör att du slipper läsa dig till alla svaren själv, detta kan vara speciellt nyttigt för dig med dyslexi eller koncentrationssvårigheter. 
  5. Kom ihåg det nödvändiga vid provtillfället: Kom ihåg att vara förberedd på alla fronter, kom utvilad och med ID handling. Förutom detta kom även ihåg att du kan få extra hjälp med teoriprovet vid speciella förhållanden, se till att dra nytta av detta om du har möjlighet. 

1. Börja tidigt med att plugga på teoriprovet

Det viktigaste är att du inte struntar i att plugga utan faktiskt försöker uppnå det som krävs för att klara teoriprovet. Alla har olika lätt eller svårt med körkortsteorin men det tips som hjälper mest för alla är att börja plugga tidigt, minst 2 veckor innan ditt prov bör du försöka sätta dig ned och plugga inför det lite varje dag. Detta gör att du lär dig bättre än om du sätter dig 5 timmar och pluggar varje dag men börjar först 2-3 dagar innan provet.

2. Gör många övningsprov

Det bästa sättet att lära sig teorin är att göra övningsproven genom Elevcentralen, dessa prov hjälper dig på fler än ett sätt då du förutom att öva på teorin även övar på prov formatet genom att göra dessa övningsprov. När du först börjar med övningsproven så rekommenderar vi att du tar dig genom utbildningen som Elevcentralen erbjuder i ordning innan du börjar göra testprover som liknar teoriprovet.

– när är jag redo för teoriprovet?  

Vi brukar rekommendera att du har klarat minst 10 stycken test prov innan du tar teoriprovet hos Trafikverket. 

Testa dina kunskaper med ett gratis teoriprov hos oss!

3. Fokusera på helheten av körkortsteorin

En viktig sak som många glömmer bort är att de inte försöker komplettera sin kunskap på områden de vanligtvis missar frågor på. Om du har gjort många övningsprov och klarat allihop men du brukar ha fel på alla frågor om datumparkering så bör du inte strunta i detta utan försöka komplettera detta område så att din kunskap är god inom alla områden av teorin. Det är inte omöjligt att du får otur och har fler frågor om datumparkering på provdagen än vad du har haft på dina övningsprov, så nöj dig inte med att du får godkänt på övningsproven utan se även vid godkänt prov över dina missar och lär dig om de ämnen du har haft fel på. 

4. Ta teorilektioner på körskolan

Det kan vara bra att ta några teorilektioner på körskolan då det ger dig möjligheten till att ställa frågor och bilda en förståelse kring de trafik-ämnen som du har svårt för istället för att du ska hitta alla lösningar på egen hand. Med en trafiklärares kompetens blir det mesta väldigt mycket enklare, så se till att nyttja denna möjligheten!

5. Kom ihåg till teoriprovet på Trafikverket

När du ska till Trafikverket för ditt teoriprov är det först och främst viktigt att du kommer ihåg att ta med dig din legitimation så att du faktiskt kan ta provet, har du inte med dig din ID handling så kan du inte utföra ditt teoriprov. 

Kom även ihåg att du kan få hjälp utefter dina förutsättningar om du exempelvis har dyslexi eller andra speciella förhållanden. 

Sist men inte minst kom ihåg att komma förberedd och utvilad!

Lycka till med provet!

KONTAKTA OSS