fbpx

Tips inför uppkörningen vid förarprov!

Säkerhetskontroll av Bil

Den här sidan syftar till att informera och ge trygghet till dig som ska bli en bilförare, med hjälp av några fördelaktiga tips inför uppkörning! Innan du kör upp, bör du ha en del saker i beaktning för att säkerställa att du har alla rätta förutsättningar för att lyckas. Vi på JP:S Trafikskola råkar vara experter inom området och känner till de alla aspekter och delar som krävs för att du ska lyckas under uppkörningen. Ingen kan garantera dig att du kommer att lyckas, men vi kan garantera att du får alla rätt förutsättningar som ökar din chans att lyckas. Det är olyckligtvis enkla moment under uppkörningen som flertalet misslyckas med. Vi vill se till att du inte blir en av dem, genom att erbjuda de bästa tipsen inför uppkörning, som en del glömmer bort. Välkommen!

10 uppkörning tips vid förarprov!

Har du din uppkörning framför dig? Här finns de bästa uppkörningstipsen för dig som ska ta förarprov. Detta är allt du bör ha i åtanke innan och under uppkörningen. Ta några minuter och läs våra 10 tips!

1 : Glöm inte bort det fundamentala

Det kanske mest fundamentala är att lära sig grunderna vid bilkörning. Det finns en tendens hos de allra flesta av oss att glömma de mest enkla sakerna under stress eller press. Se därför till att lära dig allt in och utantill så att det blir en del av ditt muskelminne och sker per automatik. Dessa områden är lätta att glömma:

  • Värm upp innan uppkörning: Det är bra att ta en övningslektion innan uppkörningen så att du får lite tid att komma igång med koppling, växlar och avläsningen av trafiken.
  • Kika ofta i speglarna: Bli inte för stilla med blicken, kom i håg att du ska ständigt skanna av din omgivning både framför och bakom dig. 
  • Håll koll på hastigheten: Det är viktigt att du inte kör för fort under din uppkörning, speciellt viktigt är det med 30 skyltar då detta gör att du kuggar direkt. Du ska vara nere i rätt hastighet så fort du passerat skylten så sakta in i tid. 
  • Stanna vid stoppskylt: Du måste stå helt stilla med bilen vid stoppskylt, även om vägen framför är fri så ska du se till att bilen är helt stannad innan du åker vidare.
  • Sparsam körning: Du ska hela tiden tänka på att inte köra på för låga växlar och ditt varvtal ska alltid ligga mellan 1000 och 2000 varv. Detta för att skona miljön av utsläpp. Detta är även ekonomiskt då du inte förbrukar lika mycket bensin. Motor bromsa gärna när du rullar fram mot en korsning istället för att köra på hela vägen fram för att sedan göra en skarpare inbromsning.
  • Anpassa hastigheten till väglag och sikt: Du behöver inte köra i 70 km/h på en väg där detta är hastighetsbegränsningen ifall det tex är dimmigt eller halt utan då bör du anpassa hastigheten så att du kör på ett säkert och defensivt sätt.
  • Byt körfält korrekt:  Kom ihåg dessa tre steg och att de sker i rätt ordning. 1 Sikt; kolla dina speglar och se att ditt körfältsbyte kan ske utan hinder. 2 Döda vinkeln, Den döda vinkeln ligger precis ur syn i speglarna och en mindre bil kan köra väldigt nära dig som du inte ser, därför ska du slänga en blick över din axel innan körfältsbytet. 3 Blinkers, Du ska först när du kontrollerat din omgivning slå på blinkers för att genomföra ditt körfältsbyte. 
  • Planering: Du måste också titta tillräckligt långt framåt. När du har god framförhållning och en bra säkerhetsmarginal till bilen framför dig hinner du att bromsa om nödvändigt eller att planera din körning. Exempelvis när det är dags att svänga av vid nästa avfart.
  • ID kort : Glöm inte bort din legitimation eller ditt pass när du åker till trafikverket för uppkörning. Då kan du ej genomföra den.

2 : Öva så mycket som du kan

Det finns ingen genväg till körkort och kör-färdighet. Om du vill ta körkort behöver du öva, öva, öva och bli så säker bakom ratten att din inspektör inte tror att du kan vara en risk eller fara för dig själv eller andra i trafiken. Kör därför så mycket du kan innan ditt körprov. Kombinera gärna att köra med en trafikskola och med en privatperson.

3 : Fokusera på det viktiga

Fokusera på din omgivning, var förberedd och uppmärksam. Det kan uppstå oförutsägbara situationer under körningen som får dig ur balans, och då gäller det att vara lugn och sansad. Det är trots allt vägen som ska vara uppmärksam på och inte förarprövaren. Du behöver därför tydligt visa att du kan manövrera fordonet samtidigt som du fokuserar på miljön runt omkring dig. Det gäller också skyltar som ni passerar. Var uppmärksam så du inte missar någon skylt som informerar dig om något. Det är också viktigt att vara uppmärksam på trafikreglerna, exempelvis högerregeln, väjningsplikten bland annat. Ju mer du övar desto mer van blir du med eventuella risker som kan uppstå i trafiken.

4 : Är jag redo för förarprovet?

Det är bra att vara ivrig och målmedveten, och vilja ta körkortet så snart som möjligt. Det är dock inte bra att köra upp tidigare än vad du är redo för. Det kommer bara kännas tungt för dig om du inte klarar testet på grund av för lite träning. Faktum är att många blir underkända då det har försökt att ta körkort för tidigt. Ta tid på dig istället och lär dig att köra ordentligt innan du tar testet. På så sätt kommer du att både spara tid och pengar, samt din motivation.

Detsamma gäller fast omvänt; du bör inte bli alltför nedslagen om du verkligen tycker att du är redo men gjorde en miss under förarprovet, då bör du istället försöka igen så fort som möjligt när du har allt färskt i minnet.

5 : Kör efter väder och vind

En ytterligare aspekt som är värd att ha i åtanke är att förbereda dig på alla möjliga förhållanden när du kör upp. Väglaget eller vädret kan variera beroende på årstid bland annat. Se därför till att vara redo att möta alla olika typer av väderförhållanden. Ponera att det regnar exempelvis, då bör du dels veta hur dina vindrutetorkare fungerar, hålla mer avstånd till bilarna framför dig, köra långsammare och eventuellt använda andra billjus.

6 : Öva på manövrering av din bil

Du bör ha övat en del på generell manövrering av bilen såsom att fickparkera på ett trångt utrymme. Du kan komma att behöva exempelvis starta i en brant backe. Det enda sättet att bli duktig och bekväm på att hantera bilen att öva, öva och öva. Det kan också vara bra att öva på andra sätt att manövrera bilen som att backa runt bakom ett snävt hörn, precis i vägkanten. Då även detta kan vara något din inspektör ber dig att göra under uppkörningen.

7 : Planera din körning

Att planera sin körning är något man ofta hör men kanske inte alltid förstår sig på, det man bör göra då är att läsa av omgivningen för eventuella situationer som kan uppstå och sedan köra efter sin planering. Det kan därför vara bra att ta det lite extra lugnt kring områden där cyklister, bilister, barn kan dyka upp. För att göra detta enkelt bör du ta det lugnt så fort sikten inte är helt klar eller det finns flera moment att hålla utkik efter.

För att förenkla din planerade körning bör du generellt ta det lugnt i centrala områden där det finns mycket fotgängare som kan gå rätt ut i körbanan, även när du närmar dig en korsning eller även en skarp kurva om sikten är skymd. Dubbelkolla även alltid passager och övergångsställen, släng gärna en blick längre upp mot vägen för att ingen cyklist ska susa ut framför dig.

8 : Se till att du kan trafikregler, läs på extra om du är osäker på något

Trots att körprovet är ett test på praktiska körkunskaper, kommer dina kunskaper om trafikregler och trafiksäkerhet tas med i beräkningen av förarprövaren. Teorin finns för att du ska kunna använda den i trafiken så läs på innan uppkörningen, speciellt om du är osäker på någon regel eller vad som gäller för exempelvis datumparkering ifall du blir ombedd att parkera längst med gatan.

9 : Bli kompis med bilen

Det kan kännas nervös att köra upp i en ny bil, så ta din tid och gå igenom vart allting ligger. Hur vindrutetorkarna fungerar, handbroms och växellådan, pedaler och speglar exempelvis. Du kanske behöver justera sättet något, höja eller sänka, eller flytta fram eller bakåt. Det är viktigt att du tar din tid och visar din inspektör att det är viktigt för dig att vara trygg och säker innan du ger dig av.

10 : Tro på dig själv och oroa dig inte över små misstag

Alla är nervösa inför uppkörningen vid förarprov men kom ihåg att om du har övningskört privat och med trafiklärare att du har koll på vad som gäller. Lita på att du klarar av uppkörningen då du har gått igenom och lärt dig varje moment. Lita på dina kunskaper och dina instinkter gällande körningen, ta god tid på dig och observera din omgivning så att du läser av allting. Oftast gör man missarna när man oroar sig istället för att bara bilen som man brukar, så lita på att du kan köra bilen så pass bra att du klarar provet. Om någon miss skulle ske så försök att inte oroa dig över det heller, det är helhetsbilden av körningen som förarprövaren utgår ifrån och om det är någon liten miss som skulle ske så behöver det inte betyda att du är kuggad.

Uppkörning tips från JP:s trafikskola

Vi utbildar våra elever, med hjälp av våra professionella och erfarna körlärare så att alla våra elever får en gedigen och noggrann utbildning, genom teori och praktik. På den här sidan redovisar vi även de viktigaste sakerna att ha i åtanke när du kör upp. Om du vill läsa på mer om oss eller kontakta oss för råd eller boka körlektioner kan du göra det här på vår hemsida! Boka en prova-på-uppkörning nu! Lycka till med ditt körprov!

Behöver du hjälp med körkortet? Boka dina kurser på vår Trafikskola i Stockholm!

KONTAKTA OSS






    Senast uppdaterad: 28 september, 2023