fbpx

Mobilanvändning i trafiken – detta gäller

De flesta av oss är ständigt uppkopplade och tillgängliga, såväl via telefonsamtal som sms, och det avstannar förstås inte bara för att vi hoppas in i bilen. Men det finns lagar och regler kring hur vi får använda telefonen när vi kör! Du får givetvis ha mobilen med dig, och du får även tala i telefonsamtal, på samma sätt som du får tala med en medpassagerare – men du får inte hålla mobilen i handen. Reglerna gäller inte bara mobiltelefoner, de råkar bara vara de vanligast förekommande, utan innefattar egentligen alla former av störningsmoment som på något sätt förflyttar fokuset från vår körning på ett riskfyllt sätt såsom datorer, paddor eller något liknande.

Du har säkert själv varit ute och gått bland folk samtidigt som du sms:at eller av annan anledningen blickat ner mot skärmen en stund. Då vet du troligtvis hur lätt det är att bara där tappa uppfattningen om omgivningen, och kanske t.om. gå in i en annan. Om användning av mobilen kan påverka en gångtrafikan så mycket kan du tänka dig hur allvarliga konsekvenserna kan bli i trafiken.

Kör lugnt, och använd bara mobilen i den mån du kan göra det utan att använda händerna eller kolla på skärmen! T.ex. får du prata i högtalare, eller använda röststyrning.

 

//Teamet på JP’s Tafikskola

 

 

 

 

Senast uppdaterad: 28 september, 2023